Terapia i profilaktyka bólów mięśniowych
Aplikacje ciepła i masaże mogą poprawić krążenie krwi i
złagodzić napięcie mięśni. Sukces leczenia może być
zwiększony przez ćwiczenia rozciągające jako część terapii
wysiłkowej. Ponadto, środki zwiotczające mięśnie są
stosowane w celu promowania relaksacji dotkniętych mięśni. W
uporczywych przypadkach w bolesne stwardnienia mięśni
wstrzykuje się roztwór soli fizjologicznej lub środki
miejscowo znieczulające. Igły akupunkturowe mogą być
również wprowadzone do węzła, a następnie przesuwane w
górę i w dół, aż do rozluźnienia mięśnia. Jeśli
przyczyną bólu jest stres, techniki relaksacyjne mogą pomóc
go złagodzić. Chorym na fibromialgię często zaleca się
również psychoterapię.
ARTHROSE
Choroba zwyrodnieniowa stawów jest najczęstszą chorobą
stawów u dorosłych na świecie. Kobiety są dotknięte chorobą
częściej niż mężczyźni. Ryzyko rozwoju choroby wzrasta wraz
z wiekiem. Dotyka około 35% kobiet w wieku od 50 do 59 lat i
ponad 50% kobiet powyżej 70 roku życia w Niemczech oraz około
25% mężczyzn w wieku od 50 do 59 lat i około 38% mężczyzn
powyżej 70 roku życia.
Zużyciu (chorobie zwyrodnieniowej stawów) towarzyszy zwykle
sztywność poranna i ból startowy, tzn. ból ustępuje przy
zwiększonej aktywności. Po dłuższym wysiłku ból może
ponownie się nasilić. W zaawansowanych stadiach ból stawów
występuje również w spoczynku. Szczególnie podatne na
chorobę zwyrodnieniową są stawy biodrowe i kolanowe, a także
palce i stawy barkowe. Ponadto artroza może dotyczyć stawów
kręgowych kręgosłupa.
Oznaki zużycia stawów mogą być związane z wiekiem, ale
także wynikiem nieprawidłowych postaw, nadwagi czy
przeciążenia. U pacjentów z genetyczną predyspozycją do
choroby zwyrodnieniowej stawów występuje ona częściej niż u
innych osób. Na początku zużycie dotyczy tylko amortyzatora w
stawie, czyli chrząstki. Jednak w miarę postępu choroby zmiany
mogą rozwijać się również w kościach.
Leczenie i profilaktyka bólu w chorobie zwyrodnieniowej
stawów
W celu leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów, substancje
chroniące chrząstkę mogą być wstrzykiwane do stawu. Jednym z
nich jest kwas hialuronowy. Chociaż jego skuteczność jest
naukowo kontrowersyjna, to jednak łagodzi objawy u wielu osób z
chorobą zwyrodnieniową stawów. Ponadto substancje
uśmierzające ból mogą być nakładane na dotknięty staw lub
spożywane. Fizjoterapia i masaże oraz substancje przeciwzapalne
(glikokortykoidy) wstrzykiwane bezpośrednio do stawu
uzupełniają możliwości leczenia zachowawczego. Osoby z
nadwagą również korzystają ze zmiany diety. W niektórych
przypadkach można wszczepić sztuczny staw.
REUMATYZM I INNE CHOROBY ZAPALNE STAWÓW
Zapalenia stawów zaliczane są do chorób reumatycznych, czyli
ogólnego określenia dla wielu możliwych chorób
autoimmunologicznych. Należą do nich m.in. reumatoidalne
zapalenie stawów, choroba reumatyczna kręgosłupa,
zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, a także toczeń
rumieniowaty układowy i inne zapalne choroby reumatyczne
stawów. Podczas gdy ryzyko zachorowania na reumatoidalne
zapalenie stawów jest najwyższe w 5-8 dekadzie życia, toczeń
rumieniowaty układowy dotyka głównie kobiet w 20-30 dekadzie
życia.
U osób dotkniętych chorobą poszczególne elementy układu
odpornościowego atakują własne tkanki organizmu. Jeśli
chrząstka i tkanka kostna ulegną zniszczeniu, pojawia się ból
i stan zapalny. Dotknięte chorobą stawy są wtedy zwykle
również zaczerwienione i obrzęknięte. Choroba często
rozpoczyna się symetrycznie w stawach palców rąk i nóg.
Uszkodzeniu może ulec również kręgosłup i inne narządy
ciała.
Leczenie i profilaktyka bólu reumatycznego
Choroba reumatyczna wymaga ścisłej opieki medycznej z wczesnym,
specyficznym leczeniem lekami, które zatrzymują postęp
zniszczeń. Należą do nich glikokortykoidy i tzw. terapie
podstawowe, biologiczne.
Zmiana diety może również w istotny sposób przyczynić się
do złagodzenia bólu, ponieważ własne substancje zapalne
organizmu zbudowane są z kwasu tłuszczowego zwanego kwasem
arachidonowym. Ten kwas tłuszczowy omega-6 występuje głównie
w tłuszczach zwierzęcych. Jeśli chorzy na reumatyzm
wyeliminują ze swojej diety pokarmy zawierające dużo kwasu
arachidonowego (np. wiele produktów mięsnych, żółtka jaj),
organizm produkuje mniej substancji zapalnych.
Źródło:
http://www.biotrendy.pl/kategoria-produktu/miesnie-st
awy-i-kosci/