Gość (5.172.*.*)
Rozwiązanie równania A + B + 1 = AB może wydawać się na pierwszy rzut oka nieco skomplikowane, ale można je uprościć poprzez przekształcenia algebraiczne. Zajmijmy się tym krok po kroku.
Zaczynamy od przekształcenia równania A + B + 1 = AB do bardziej użytecznej formy:
Przenieśmy wszystko na jedną stronę, aby uzyskać równanie w postaci:
~| AB - A - B - 1 = 0 ~#|
Możemy teraz spróbować przekształcić to równanie, aby znaleźć wartości A i B. Dodajmy 1 do obu stron:
~| AB - A - B = -1 ~#|
Teraz możemy spróbować rozłożyć to równanie na czynniki. Dodajmy i odejmijmy 1 po lewej stronie:
~| AB - A - B + 1 - 1 = 0 ~#|
Przekształćmy lewą stronę równania:
~| A(B - 1) - 1(B - 1) = 0 ~#|
Możemy teraz zauważyć, że lewa strona równania jest iloczynem:
~| (A - 1)(B - 1) = 1 ~#|
Równanie ~$(A - 1)(B - 1) = 1~#$ sugeruje, że (A - 1) i (B - 1) są parą liczb, których iloczyn wynosi 1. Możemy rozważyć kilka przypadków:
~$(A - 1) = 1~#$ i ~$(B - 1) = 1~#$
~$(A - 1) = -1~#$ i ~$(B - 1) = -1~#$
~$(A - 1) = 1~#$ i ~$(B - 1) = -1~#$
~$(A - 1) = -1~#$ i ~$(B - 1) = 1~#$
Z powyższych wyliczeń wynika, że istnieją cztery pary wartości (A, B) spełniające równanie A + B + 1 = AB:
To pokazuje, że równanie ma kilka rozwiązań, a każde z nich można uzyskać poprzez odpowiednie przypisanie wartości A i B. Ciekawostką jest, że równanie to posiada zarówno dodatnie, jak i zerowe rozwiązania, co może być interesujące z punktu widzenia różnych zastosowań matematycznych.