Witaminy i pierwiastki śladowe nie mogą czynić cudów. W
końcu to, jak silna jest nasza obrona przed wirusami i
bakteriami, zależy w dużej mierze od naszych genów. Jednak
niektóre składniki odżywcze wydobywają z naszego układu
odpornościowego to, co najlepsze, działając jako wymiatacze
wolnych rodników, chroniąc komórki obronne lub uczestnicząc w
reakcjach obronnych. Ponieważ organizm nie może sam wytwarzać
witamin i pierwiastków śladowych lub nie może ich wytwarzać w
wystarczających ilościach, musimy je przyjmować poprzez nasze
pożywienie. Przyjmowanie sztucznie wyprodukowanych witamin w
postaci suplementów diety jest konieczne tylko w wyjątkowych
przypadkach.
Witamina A - Oprócz komórek odpornościowych na system obronny
składa się również skóra i błony śluzowe. Witamina A
przyczynia się do funkcjonowania tej zewnętrznej bariery i
zapobiega wnikaniu patogenów do organizmu. Zazwyczaj spożywamy
prekursor tej witaminy poprzez pożywienie - prowitaminę A
(beta-karoten), którą organizm przekształca w witaminę A.
Ważne źródła: Marchew, pomidory, morele, szpinak i ryby
morskie.
Witaminy z grupy B - witaminy z grupy B stanowią wszechstronny
pakiet dla silnego układu odpornościowego: pomagają układowi
odpornościowemu rozpoznać patogeny jako takie, przyczyniają
się do wzrostu komórek i utrzymują błony śluzowe w stanie
nienaruszonym. Ponadto witaminy z grupy B chronią organizm przed
stresem oksydacyjnym, który może osłabić układ
odpornościowy. Ważne źródła: Zboża, produkty
pełnoziarniste, rośliny strączkowe, mięso, ryby i sery.
Witamina C - O tym, że witamina C, znana również jako kwas
askorbinowy, jest jednym z najważniejszych wzmacniaczy
odporności, nie trzeba właściwie wspominać. Jeśli chcesz
zapobiec przeziębieniu w zimie, chętnie zaopatrujesz się w
pomarańcze i mandarynki, bomby witaminy C par excellence. Jednak
to, czy witamina C działa zapobiegawczo na układ
odpornościowy, nie zostało naukowo udowodnione: Chroni komórki
obronne przed stresem oksydacyjnym i przyczynia się do
powstawania białych krwinek, które unieszkodliwiają patogeny.
Ważne źródła: Owoce cytrusowe, kapusta i brokuły.
Źródło:
http://www.biotrendy.pl/kategoria-produktu/witaminy-i
-mineraly/