Oto przepisy na wymienione drinki w mililitrach:
-
Caipirinha
- 60 ml cachaça
- 1 limonka, pokrojona w ćwiartki
- 2 łyżeczki cukru
- Lód
- Przygotowanie: W szklance umieść limonkę i cukier, rozgnieć. Dodaj lód i wlej cachaça. Wymieszaj.
-
Pornstar Martini
- 45 ml wódki waniliowej
- 30 ml likieru passoa
- 30 ml puree z marakui
- 15 ml syropu cukrowego
- 1 shot Prosecco
- Przygotowanie: Wstrząśnij wszystkie składniki (oprócz Prosecco) z lodem i przecedź do kieliszka koktajlowego. Podawaj z Prosecco na boku.
-
Mimosa
- 75 ml szampana
- 75 ml soku pomarańczowego
- Przygotowanie: Wlej sok pomarańczowy do kieliszka, a następnie delikatnie wlej szampana.
-
Espresso Martini
- 45 ml wódki
- 30 ml likieru kawowego
- 30 ml świeżo zaparzonego espresso
- 15 ml syropu cukrowego
- Przygotowanie: Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem i przecedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
-
Old Fashioned
- 60 ml bourbonu lub żytniej whisky
- 2-3 daszki bittersów Angostura
- 1 kostka cukru
- 5 ml wody
- Przygotowanie: W szklance umieść kostkę cukru, bittersy i wodę, rozgnieć. Dodaj lód i wlej alkohol. Wymieszaj.
-
Negroni
- 30 ml ginu
- 30 ml Campari
- 30 ml słodkiego wermutu
- Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki z lodem i przecedź do szklanki z lodem. Udekoruj skórką pomarańczy.
-
Manhattan
- 60 ml żytniej whisky
- 30 ml słodkiego wermutu
- 2 daszki bittersów Angostura
- Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki z lodem i przecedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Udekoruj wiśnią.
-
Daiquiri
- 60 ml białego rumu
- 30 ml soku z limonki
- 22.5 ml syropu cukrowego
- Przygotowanie: Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem i przecedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
-
Gimlet
- 60 ml ginu
- 22.5 ml soku z limonki
- 22.5 ml syropu cukrowego
- Przygotowanie: Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem i przecedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
-
Pisco Sour
- 60 ml pisco
- 30 ml soku z limonki
- 22.5 ml syropu cukrowego
- 1 białko jajka
- 2-3 daszki bittersów Angostura
- Przygotowanie: Wstrząśnij wszystkie składniki (bez bittersów) z lodem, przecedź do kieliszka koktajlowego i dodaj kilka daszków bittersów na wierzch.
-
Bee's Knees
- 60 ml ginu
- 22.5 ml soku z cytryny
- 22.5 ml miodu
- Przygotowanie: Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem i przecedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
-
Irish Coffee
- 45 ml irlandzkiej whisky
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- Świeżo zaparzona kawa
- Bita śmietana
- Przygotowanie: W szklance umieść cukier i whisky, dodaj kawę i wymieszaj. Na wierzch połóż bitą śmietanę.
-
Cosmopolitan
- 45 ml wódki cytrynowej
- 30 ml likieru triple sec
- 15 ml soku z limonki
- 15 ml soku żurawinowego
- Przygotowanie: Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem i przecedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
-
Dark 'n' Stormy
- 60 ml ciemnego rumu
- 90 ml piwa imbirowego
- 15 ml soku z limonki
- Przygotowanie: Wlej piwo imbirowe do szklanki z lodem, a następnie delikatnie dodaj rum. Udekoruj limonką.
-
Whiskey Sour
- 60 ml whisky
- 22.5 ml soku z cytryny
- 15 ml syropu cukrowego
- 1 białko jajka (opcjonalnie)
- Przygotowanie: Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem i przecedź do szklanki z lodem.