Oczywiście! Kuchnia staropolska kryje w sobie wiele fascynujących smaków i tradycji, które przetrwały wieki. Zaczniemy od przepisów z czasów Jagiellońskich, przejdziemy do staropolskich zup, a na koniec podzielę się przepisem na ulubione placki Bolesława Chrobrego.
Przepisy z czasów Jagiellońskich
-
Kaszanka z kaszą gryczaną
-
Składniki: kasza gryczana, wątróbka wieprzowa, cebula, smalec, sól, pieprz, majeranek.
-
Przygotowanie: Kaszę ugotować na sypko. Wątróbkę podsmażyć na smalcu razem z cebulą, a następnie zmielić. Wymieszać z kaszą, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Formować w kiszki i piec w piekarniku.
-
Karp w szarym sosie
-
Składniki: karp, chleb razowy, rodzynki, migdały, cebula, ocet, przyprawy korzenne (cynamon, goździki, pieprz).
-
Przygotowanie: Karpia oczyścić i pokroić na dzwonka. Chleb namoczyć w occie, dodać przyprawy, cebulę, rodzynki i migdały, a następnie gotować na wolnym ogniu. Włożyć karpia do sosu i gotować do miękkości.
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Składniki: mąka, woda, sól, kapusta kiszona, suszone grzyby, cebula, olej.
-
Przygotowanie: Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto na pierogi. Kapustę ugotować z grzybami i cebulą, a następnie posiekać i podsmażyć. Farszem napełniać pierogi, gotować w osolonej wodzie.
Siedem przepisów na staropolskie zupy
-
Żur staropolski
-
Składniki: zakwas żytni, wędzonka, biała kiełbasa, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie.
-
Przygotowanie: Wędzonkę i kiełbasę ugotować z przyprawami, dodać zakwas i zagotować. Podawać z jajkiem na twardo.
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Składniki: buraki, zakwas buraczany, warzywa korzeniowe, przyprawy (liść laurowy, pieprz, ziele angielskie).
-
Przygotowanie: Buraki i warzywa ugotować, dodać zakwas i przyprawy. Podawać z uszkami.
-
Zupa z brukwi
-
Składniki: brukiew, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, koperek.
-
Przygotowanie: Brukiew, ziemniaki i marchew ugotować, zmiksować na krem, dodać śmietanę i koperek.
-
Czernina
-
Składniki: krew kacza, rosół z kaczki, suszone owoce, ocet, przyprawy korzenne.
-
Przygotowanie: Krew wymieszać z octem, dodać do rosołu z suszonymi owocami i przyprawami. Gotować na wolnym ogniu.
-
Zupa grochowa
-
Składniki: groch łuskany, wędzonka, marchew, seler, cebula, majeranek.
-
Przygotowanie: Groch ugotować z warzywami i wędzonką, doprawić majerankiem.
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Składniki: kapusta kiszona, ziemniaki, wędzonka, marchew, przyprawy.
-
Przygotowanie: Kapustę gotować z wędzonką i przyprawami, dodać ziemniaki i marchew.
-
Zupa migdałowa
-
Składniki: migdały, mleko, cukier, cynamon, skórka pomarańczowa.
-
Przygotowanie: Migdały zmielić i gotować z mlekiem i cukrem, dodać cynamon i skórkę pomarańczową.
Ulubione placki Bolesława Chrobrego
Przepis na placki Bolesława Chrobrego jest bardziej legendą niż faktem historycznym, ale możemy sobie wyobrazić, że były to proste placki na bazie mąki i jajek, przypominające dzisiejsze podpłomyki.
-
Składniki: mąka pszenna, jajka, mleko, sól, masło do smażenia.
-
Przygotowanie: Z mąki, jajek i mleka przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor z obu stron. Podawać z miodem lub cukrem.
Mam nadzieję, że te przepisy przybliżą Ci smak dawnych czasów i pozwolą poczuć atmosferę kuchni staropolskiej. Smacznego!