Jakie masz pytanie?

lub

Czy mógłbyś podać trzy przepisy z czasów Jagiellońskich, siedem przepisów na staropolskie zupy oraz przepis na ulubione placki Bolesława Chrobrego?

avatar

Gość (5.172.*.*)


Oczywiście! Kuchnia staropolska kryje w sobie wiele fascynujących smaków i tradycji, które przetrwały wieki. Zaczniemy od przepisów z czasów Jagiellońskich, przejdziemy do staropolskich zup, a na koniec podzielę się przepisem na ulubione placki Bolesława Chrobrego.

Przepisy z czasów Jagiellońskich

  1. Kaszanka z kaszą gryczaną

    • Składniki: kasza gryczana, wątróbka wieprzowa, cebula, smalec, sól, pieprz, majeranek.
    • Przygotowanie: Kaszę ugotować na sypko. Wątróbkę podsmażyć na smalcu razem z cebulą, a następnie zmielić. Wymieszać z kaszą, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Formować w kiszki i piec w piekarniku.
  2. Karp w szarym sosie

    • Składniki: karp, chleb razowy, rodzynki, migdały, cebula, ocet, przyprawy korzenne (cynamon, goździki, pieprz).
    • Przygotowanie: Karpia oczyścić i pokroić na dzwonka. Chleb namoczyć w occie, dodać przyprawy, cebulę, rodzynki i migdały, a następnie gotować na wolnym ogniu. Włożyć karpia do sosu i gotować do miękkości.
  3. Pierogi z kapustą i grzybami

    • Składniki: mąka, woda, sól, kapusta kiszona, suszone grzyby, cebula, olej.
    • Przygotowanie: Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto na pierogi. Kapustę ugotować z grzybami i cebulą, a następnie posiekać i podsmażyć. Farszem napełniać pierogi, gotować w osolonej wodzie.

Siedem przepisów na staropolskie zupy

  1. Żur staropolski

    • Składniki: zakwas żytni, wędzonka, biała kiełbasa, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie.
    • Przygotowanie: Wędzonkę i kiełbasę ugotować z przyprawami, dodać zakwas i zagotować. Podawać z jajkiem na twardo.
  2. Barszcz czerwony na zakwasie

    • Składniki: buraki, zakwas buraczany, warzywa korzeniowe, przyprawy (liść laurowy, pieprz, ziele angielskie).
    • Przygotowanie: Buraki i warzywa ugotować, dodać zakwas i przyprawy. Podawać z uszkami.
  3. Zupa z brukwi

    • Składniki: brukiew, ziemniaki, marchew, cebula, śmietana, koperek.
    • Przygotowanie: Brukiew, ziemniaki i marchew ugotować, zmiksować na krem, dodać śmietanę i koperek.
  4. Czernina

    • Składniki: krew kacza, rosół z kaczki, suszone owoce, ocet, przyprawy korzenne.
    • Przygotowanie: Krew wymieszać z octem, dodać do rosołu z suszonymi owocami i przyprawami. Gotować na wolnym ogniu.
  5. Zupa grochowa

    • Składniki: groch łuskany, wędzonka, marchew, seler, cebula, majeranek.
    • Przygotowanie: Groch ugotować z warzywami i wędzonką, doprawić majerankiem.
  6. Kapuśniak z kiszonej kapusty

    • Składniki: kapusta kiszona, ziemniaki, wędzonka, marchew, przyprawy.
    • Przygotowanie: Kapustę gotować z wędzonką i przyprawami, dodać ziemniaki i marchew.
  7. Zupa migdałowa

    • Składniki: migdały, mleko, cukier, cynamon, skórka pomarańczowa.
    • Przygotowanie: Migdały zmielić i gotować z mlekiem i cukrem, dodać cynamon i skórkę pomarańczową.

Ulubione placki Bolesława Chrobrego

Przepis na placki Bolesława Chrobrego jest bardziej legendą niż faktem historycznym, ale możemy sobie wyobrazić, że były to proste placki na bazie mąki i jajek, przypominające dzisiejsze podpłomyki.

  • Składniki: mąka pszenna, jajka, mleko, sól, masło do smażenia.
  • Przygotowanie: Z mąki, jajek i mleka przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor z obu stron. Podawać z miodem lub cukrem.

Mam nadzieję, że te przepisy przybliżą Ci smak dawnych czasów i pozwolą poczuć atmosferę kuchni staropolskiej. Smacznego!

Podziel się z innymi: