Witaj nieznajomy!

Zaloguj się lub załóż darmowe konto

1
Kolinda
Jak zrobić zakwas na chleb?
Pytanie zadał(a) Kolinda, 01 grudnia 2022, 00:00
Wiele dobrego słyszałam o chlebie na zakwasie i chciałabym w końcu spróbować go przyrządzić ;) Jednak nie wiem jak dokładnie się za to wziąć, przyznam, że przepisy na internecie potrafią się konkretnie różnić. Trafiłam choćby na taki przepis dotyczący zakwasu i zastanawiam się czy będzie dobry? Znajdą się tu na pewno osoby ze znacznie większym doświadczeniem w tym temacie niż ja, także mam nadzieję, że zdołają mi coś doradzić. Chciałabym coraz więcej przysmaków wyrabiać sama. Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

[Zgłoś do moderacji] [Dodaj do obserwowanych]

Odpowiedzi (1)

Odpowiedział(a): Kolinda, 11 grudnia 2022, 19:38 [#odpowiedz]
0
Kolinda
Przepis o którym piszę wyżej zaczerpnęłam z http://fajnegotowanie.pl/pytania/jak-zrobic-zakwa s-na-chleb/ - poniżej pigułka do oceny przez „wprawionych”:

Składniki: mąka, woda, cukier (1 łyżka). Czas przygotowania: 5 dni.

50g mąki + 50ml wody + łyżkę cukru mieszamy, słoik okrywamy gazą i przechowujemy w ciepłym miejscu. Po upływie kilkunastu godzin trzeba ponownie przemieszać. Proces powtarzamy przez 5 dni za wyjątkiem dodatku cukru, czyli codziennie 50g mąki + 50ml wody. Można użyć zarówno żytnią, pszenną, jak i orkiszową.

Co myślicie?

Odpowiedział(a): Vegoni, 29 grudnia 2022, 18:14 [#odpowiedz]
0
Vegoni
Oto przepis na zakwas na chleb:

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej typu 720 lub innej pełnoziarnistej
1 szklanka ciepłej wody
Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę z ciepłą wodą, aż do uzyskania jednolitej masy.
Przykryj miseczkę ściereczką lub papierem i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 24 godziny.
Po tym czasie zakwas powinien być gotowy do użycia. Możesz go odlać do słoika i przechowywać w lodówce, aż do momentu, gdy będziesz chciała go użyć.
Uwaga: zakwas należy regularnie mieszać i uzupełniać o mąkę i wodę, aby zachować jego aktywność. Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, a nawet miesięcy, ale im dłużej go trzymasz, tym mniej aktywny staje się jego proces fermentacji.

Zakwas możesz wykorzystać do przygotowania chleba, ale także innych wypieków, takich jak placki, naleśniki czy pizzę. Jest to naturalny sposób na uzyskanie ciekawych i aromatycznych wypieków, a także na uzupełnienie diety w cenne składniki odżywcze zawarte w mące pełnoziarnistej.

więcej na: https/vegoni.pl/przepisy/

Dodaj odpowiedź

Zaloguj się, aby móc odpowiedzieć na pytanie i cieszyć się pełną funkcjonalnością serwisu. Jeżeli nie masz konta, zarejestruj się.

wyszukiwarka   
podobne pytania   
65
19
22
14
11
64
47
12
30
38
22
21
40
22
4

popularne słowa kluczowe   
kategorie   
Biznes (703)Dom (980)
Edukacja i szkoła (792)Erotyka i seks (321)
Film (3608)Gry (483)
Hobby (439)Inne (4827)
Komputery i Internet (1031)Kulinaria (237)
Kultura (193)Ludzie (1644)
Miłość i relacje (1288)Moda (357)
Motoryzacja (276)Muzyka i taniec (834)
Podróże (258)Polityka (117)
Praca (415)Prezenty (178)
Rozrywka (469)Sport (306)
Sztuka (65)Taniec (28)
Uroda i styl (686)Zdrowie (799)
Zwierzęta (241)
Pytania: 17642, Odpowiedzi: 326060