1 W znieczuleniu ogólnym, po przygotowaniu (odkażeniu) pola
operacyjnego, wykonuje się małe nacięcie w okolicy
podpępkowej, przez które zostaje wprowadzona igła Veressa.
Podaje się przez nią dwutlenek węgla mający na celu
wypełnienie jamy brzusznej i uzyskanie tzw odmy.
2 Przez powyższe wkłucie, po usunięciu igły, wprowadzana jest
kamera przekazująca obraz z wnętrza jamy brzusznej na monitor.
3 W okolicy nadłonowej (na wysokości górnego brzegu
owłosienia łonowego) pod kontrolą wzroku (monitor) wprowadza
się do wnętrza namy brzusznej tzw troakary -rurki będące
następnie prowadnicami dla mikronarzędzi chirurgicznych.
4 Przebieg operacji widoczny jest na ekranie monitora. Kamera
pozwala na uzyskiwanie zbliżeń operowanych organów,
nieosiągalnych dla "gołego oka". Umożliwia to zlikwidowanie
nawet najmniejszych krwawień w obrębie pola operacyjnego, co
jest istotnym elementem polepszającym jakość wykonanego
zabiegu
5 W przypadku uzyskania materiału do badań histopatologicznych
istnieje mozliwość usunięcia go z jamy brzusznej, przez już
istniejące drobne nacięcia skóry, bez konieczności ich
poszerzania.
6 Po zakończeniu operacji wypuszcza się z jamy brzusznej
dwutlenek węgla a nacięcia zeszywa pojedynczymi szwami
(usuwanymi po siedmiu dniach lub wchłanialnymi).