250 g gorzkiej czekolady
1/4 litra śmietany
2 łyżki rumu
1 torebka cukru waniliowego
Do dekoracji:
mała ilość kakao
starta czekolada
cukier puder
Sposób przygotowania:
Zagotować śmietanę, wrzucić do niej połamaną na małe
kawałki czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Krótko gotować, przykryć i zostawić do
wystygnięcia. Zagrzać czekoladę w gorącej kąpieli wodnej
stale mieszając aż stanie się płynna. Dodać rum i cukier
waniliowy. Pozwolić, by masa ostygła i dała się formować.
Posypać ręce kakaem i uformować kulki. Następnie obtoczyć je
w startej czekoladzie i posypać odrobiną cukru pudru.
Ciasteczka czekoladowe-cynamonowe:
Składniki:
13 dag mąki
5 dag mąki ziemniaczanej
5 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy mały
2 białka
12 dag startej, gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
szczypta cynamonu
12 dag miękkiego masła
1-2 łyżeczki pudru do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę i mąkę ziemniaczaną wsypać do miski, dodać pozostałe
składniki. Wyrobić ciasto za pomocą miksera. Z ciasta
uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozgnieść
widelcem oprószonym mąką. Ciastka ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 175 st. Ostrożnie
oddzielić od pergaminu, oprószyć cukrem pudrem
na lody to znam przepis, ale tzreba je robić z surowymi jajkami,
więc nie bardzo :|
ale tu masz bardzo dobre ciasteczka [tylko dodaj mniej cukru niż
w przepisie bo wychodzą za słodkie]
Składniki: [ok. 35-40 ciasteczek]
200 g masła
ok. 100 g cukru
250 g mąki
2 żółtka z dużych jajek
150-200 g dżemu (np. truskawkowego)
Opis przygotowania: 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. W misce wymieszać razem
masło, cukier oraz żółtka i stopniowo dodawać mąki, aż
powstanie miękkie ciasto. Ciasto rozwałkować i uformować
kulki o średnicy ok. 2-3cm. Jeśli ciasto jest za miękkie
można włożyć je do lodówki na 20 minut. Na blasze
rozłożyć papier do pieczenia i układać uformowane kulki w
odestępach 5 cm. Palcem zrobić wgłębienie w ciasteczkach i
wypełnić je 1/2 łyżeczki dżemu. Piec prze 8-10 minut.
Odstawić do wystygnięcia.
Ja uwielbiam te www.braciakoral.pl/horeca/lody-chalwowe lody
chałwowe! Są genialne, próbowałem odtworzyć w domu i nigdy
mi się nie udało. Mają na prawdę wyjątkowy smak!
Odpowiadasz użytkownikowi Robur
Zgłoś odpowiedź do moderacji
Dodaj odpowiedź
Zaloguj się, aby móc odpowiedzieć na pytanie i cieszyć się pełną funkcjonalnością serwisu. Jeżeli nie masz konta, zarejestruj się.